UPPIES ECO EN NATUURLIJKE KRAAMZORG: baby uitzetlijst
Natuurlijke kraamzorg biedt aandachtige zorg voor moeder en kind met natuurlijke middelen en materialen. Rust, regelmaat en omhulling staan centraal. Kenmerkend voor deze vorm van kraamzorg is de aandacht voor warmtezorg, omhulling, ritmes en een volwaardige voeding. Is natuurlijke kraamzorg iets voor jou? Uppies Eco heeft een speciale collectie ontwikkeld vervaardigd uit eigen atelier met GOTS gecertificeerde stoffen.
Al deze Uppies Eco producten kunnen worden gebruikt binnen de Natuurlijke kraamzorg. Van kamille buikwikkels, wikkeldoeken, omslagdoeken, merino wollen dekens, biologische aankleedkussens gevuld met wol, wollen onderleggers tot ecologische producten van gerenommeerde merken van Disana, Engel Natur, Cosilana tot de oliën van het Blauwe Huis. Daarnaast biedt Uppies Eco een compleet wikkel luier systeem aan van natuurlijke materialen. Hierdoor weet je zeker dat de huid van je kindje niet met schadelijke stoffen in aanraking komt.
De geboorte van je kindje is een nieuw begin. In die eerste week is het heel belangrijk om de kraamzorg af te stemmen op jouw behoeften en die van je kind. Dat is precies wat een natuurlijk kraamverzorgende van Geboortezorg Limburg doet.
Jij als moeder
Als je net een kindje hebt gekregen, leef je in een andere sfeer. Voor de binding met je kindje is het belangrijk om die sfeer zo lang mogelijk vast te houden. Een natuurlijk kraamverzorgende bevordert dat op verschillende manieren. Zo zal ze kiezen voor gedempt licht en je stimuleren om niet te snel kleren aan te doen. Ook probeert ze een teveel aan indrukken te voorkomen en voert ze aangepaste gesprekken.
Je krijgt warme, persoonlijke aandacht in de zorg. Zo maakt de natuurlijke kraamverzorgende gebruik van kruiken voor warme voeten, diverse kompressen en wikkels. Ook heeft ze aandacht voor je voeding en aangepaste kleding.
Het geven van borstvoeding
Voor een geslaagde borstvoeding is behoud van eigen warmte heel belangrijk. Een natuurlijk kraamverzorgende begeleidt en ondersteunt je hier aandachtig in. Als dat nodig is, krijg je warmtekompressen, kwarkkompressen, warme omhulling ( aandacht voor warme kleding, materiaal van de kleding, toedekken tijdens het voeden en bij liggend voeden goed instoppen), voeding en dranken. Om de borstvoeding te stimuleren, kan ze ook je bovenarmen en schouders ritmisch inwrijven met borstvoedingsolie.
De eerste dagen na de geboorte wordt het kindje gevoed op vraag. Dat kan acht tot twaalf keer per dag zijn. Na ongeveer vijf dagen zakt dit terug naar zeven tot acht keer per dag. Vaak is aan het einde van de kraamweek al sprake van een ritme in de voedingen. Dat ritme kan een basis zijn voor het opbouwen van een meer vastliggend schema.
De kracht van Kamille
Ben je na de bevalling gehecht, dan verzorgen we de hechtingen met een kamille toiletspoeling. Dit houdt in dat je na elke toiletgang spoelt met kamillethee. Zo blijft de wond schoon en wordt het genezingsproces bevorderd. Bij naweeën kan een buikwikkel met kamille olie helpen. De wikkel werkt krampstillend, verwarmend en verzorgend.
Ritmische voetinwrijving
Soms blijven gedachten maar door je hoofd malen en kom je moeilijk tot rust. Een natuurlijk kraamverzorgende kan dan je voeten ritmisch inwrijven met lavendelolie. Hierdoor worden je gedachten afgeleid en kun je tot rust komen.
Je baby
Huilen hoort bij een baby. In de kraamtijd kun je wel het beste beginnen met voorkomen dat je baby veel gaat huilen. Dat doe je door ritmes op te bouwen en indrukken te doseren. Een pasgeborene heeft veel rust nodig. Warmte, ritme en omhulling zijn nodig om tot die rust te kunnen komen.
Wikkelen
Met wikkelen kun je voorkomen dat een baby te veel indrukken krijgt. Het helpt om maat te houden met wat het kindje aankan en bij zichzelf te blijven. Door het dragen van een mutsje en doeken richt je kindje zich meer naar binnen dan naar buiten. Zo versterkt het zichzelf.
Warmtezorg
Een pasgeboren kindje is nog niet ’klaar’: de organen ontwikkelen zich nog verder. Dit gaat het beste bij een temperatuur van ongeveer 37 graden, dezelfde temperatuur als in de baarmoeder. Bij een lagere temperatuur kunnen krampen ontstaan, zoals de bekende darmkrampjes. De kans daarop is bij een optimale lichaamstemperatuur minimaal.
In de zorg is daarom veel aandacht voor het verschonen van het kindje zonder warmteverlies en huilen. Het kindje hoeft niet te schrikken van de kou, omdat het aankleedkussen, bedje, kleding en luiers worden voorverwarmd. Wollen of wol-zijde kleding is heel geschikt voor het behoud van warmte. Een wol-zijde helmmutsje behoedt het hoofd voor grote afkoeling wat vertraging van de groei in de hand werkt. En het reduceert de prikkels. Zo zoeken we naar een gezond evenwicht tussen de omgeving en die van je kindje. Een lekker warm, stevig ondergestopt kind in een koele kamer ligt goed.
Het badje
Voor je pasgeboren kindje is het badje helemaal nieuw. Prikkels als afkoeling en blootstelling aan water vind je baby misschien niet prettig. De natuurlijk kraamverzorgende laat het kindje voorzichtig wennen en begeleid je hierin. Aan het einde van de kraamweek voel je je zeker genoeg om je kindje zelf in het badje te doen.